Een pot voor een plant is even belangrijk als die plant zelf. Beiden moeten op een perfecte manier verzorgd, bewaterd en gevoed worden om ervoor te zorgen dat ze allebei sterk en gezond groeien. Bij het kiezen van een pot voor uw plant, zijn er een paar dingen die u moet overwegen om ervoor te zorgen dat de plant de beste kans heeft om te gedijen. Bekijk deze essentiële tips van Top Tuincentrum om het beste uit je potplanten te halen:

Grootte is belangrijk

De grootte van de pot is belangrijk om te overwegen. De pot en de plant moeten evenredig zijn in grootte, terwijl de wortels niet mogen uitdrogen. Een goede vuistregel is dat de pot 1-2 inches groter moet zijn dan de wortels, zodat hij voldoende water kan bevatten.

Kies de juiste soort pot

Altijd al op zoek geweest naar die gouden bloempot? Kies in ieder geval een pot die de juiste maat heeft voor uw plant. Als de pot te groot is, zal het moeilijk zijn om de plant water en mest te geven zonder vloeistof of voedingsstoffen te verspillen. Als de pot te klein is, is er niet genoeg ruimte voor de wortelgroei en om de plant te ondersteunen tijdens de groei.

Helder en zonnig

De eerste en belangrijkste factor waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een pot, is de plaats waar de pot komt te staan. Een lichte, zonnige plaats zal uw planten helpen groeien en bloeien. Planten hebben zonlicht nodig om chlorofyl aan te maken, wat nodig is voor een gezonde en sterke groei van de plant. Als u uw plant op een donkere plaats zet (zoals een raam op het oosten), zal deze misschien niet goed of helemaal niet groeien. Als je geen ramen met direct zonlicht hebt, kun je kunstlicht gebruiken om je planten van het nodige licht te voorzien.

De grondbeginselen van water geven

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het kiezen van een pot is de diepte. Potten kunnen ondiep, gemiddeld diep of diep zijn en dit zal van invloed zijn op hoe vaak je je plant water moet geven. Ondiepe potten drogen sneller uit, wat betekent dat je ze vaker water moet geven. Evenzo hebben diepe potten een groter volume grond dat langzamer uitdroogt, zodat ze minder vaak water hoeven te krijgen.

Zwaar of licht

Potten kunnen ook zwaar of licht van gewicht zijn, afhankelijk van het soort materiaal. Zware potten zijn meestal gemaakt van keramiek en klei, maar deze potten kunnen erg duur en omvangrijk zijn. Lichtere potten zijn meestal gemaakt van vezel, plastic of metaal, maar ze zijn betaalbaarder en nemen minder ruimte in beslag bij het opbergen.

Oppervlak van de pot

Een ander punt van overweging is het oppervlak van de pot, dat van invloed is op de hoeveelheid zonlicht die de wortels van de plant bereikt. Een groot oppervlak betekent dat er meer licht door de pot komt, terwijl een smallere pot tot gevolg heeft dat er minder licht bij de wortels komt.

Drainage

Een laatste overweging is het drainage gat in de bodem van de pot, dat bepaalt of je planten gezond zullen blijven in alle weersomstandigheden (nat of droog). Drainagegaten moeten ofwel naar beneden gericht zijn of lichtjes schuin naar binnen staan om te vermijden dat overtollig water zich in je pot verzamelt en je planten verdrinken tijdens een storm of koude weerperiode.