Uw Weber houtskoolbarbecue schoon en in goede staat houden is essentieel als u wilt dat hij optimaal presteert en jarenlang meegaat. Deze onderhoudsroutine in vijf stappen helpt u daarbij. Hoewel het onderhoud van een Weber Houtskool BBQ in het begin misschien moeizaam lijkt, wordt het snel een tweede natuur als u eenmaal een routine heeft. Bekijk deze vijf eenvoudige stappen om uw barbecue de hele zomer lang optimaal te laten presteren!

Stap 1: Maak de grill na elk gebruik schoon

Gezondheid en veiligheid eerst! Door uw Weber grill schoon te houden wordt het niet alleen gemakkelijker om hem aan het einde van elke barbecuesessie schoon te maken, maar wordt ook voorkomen dat schadelijke bacteriën zich ophopen en uw gezondheid in gevaar brengen. De beste manier om uw grill na elk gebruik schoon te maken is om hem eerst te laten afkoelen. U kunt het deksel sluiten, of er een paar stenen op leggen om ervoor te zorgen dat hij niet beweegt als hij heet is. Verwijder vervolgens de as van het rooster met een staalborstel. Zorg ervoor dat u zowel de binnenkant als de buitenkant van het rooster schoonmaakt. U kunt een oude theedoek of ovenwant gebruiken om brandwonden door de nog hete kolen te voorkomen. Wanneer de grill is afgekoeld, kunt u een hete azijnoplossing en een oud schuursponsje gebruiken om hardnekkig verkoold voedsel te verwijderen. U kunt ook een grillborstel gebruiken, maar wees voorzichtig, want de haren kunnen eraf vallen en in uw eten terechtkomen.

Stap 2: Het rooster afschrapen en schuren

Na verloop van tijd raken de spijlen op het grillrooster verstopt met vuil. Dit kan leiden tot ongelijkmatig koken en een minder efficiënt gebruik van uw kolen. De beste manier om dit te voorkomen is om het rooster regelmatig te schrapen en te schuren. Verwijder hiervoor het rooster en leg het op een vlakke ondergrond. Gebruik een staalborstel om grote stukken vuil te verwijderen, gevolgd door een schuurspons om de rest van het oppervlak glad te maken.

Stap 3: Breng een laagje olie aan op het rooster

Een regelmatige laag olie beschermt de binnenkant van uw grill tegen roest en aanslag en zorgt ervoor dat hij er goed blijft uitzien. Wij raden u aan kokosolie of zonnebloemolie te gebruiken, omdat deze een hoog rookpunt hebben en uw rooster dus niet verbranden of beschadigen. Breng gewoon een laagje olie aan op de binnen- en buitenkant van uw rooster met een spons of doek, en laat het drogen voordat u uw volgende barbecuesessie gebruikt.

Stap 4: Maak de as schoon

De schacht van je grill is wat de kolen op hun plaats houdt. Na verloop van tijd kunnen as en ander vuil zich ophopen en ervoor zorgen dat de schacht verstopt raakt. Hierdoor kunnen uw kolen mogelijk uit positie vallen en uw kookkunst beïnvloeden. Om de as te reinigen heeft u een lange staalborstel, handschoenen en een geschikt gezichtsmasker nodig. Verwijder de as en de schacht en maak de as schoon met de staalborstel. Pas op dat u het metaal niet beschadigt.

Stap 5: Tips voor opslag en onderhoud

Berg uw Weber houtskoolbarbecue altijd binnen op. Dit beschermt hem tegen de elementen, voorkomt roest en houdt het stof weg. Om ervoor te zorgen dat uw barbecue jarenlang meegaat, moet u hem nooit opbergen met het deksel open. Maak uw barbecue ook na elk gebruik schoon en breng een licht laagje olie aan om roestvorming te voorkomen. Als je verkleuringen op je barbecue opmerkt, moet je hem waarschijnlijk grondig reinigen. In dat geval raden we aan je barbecue om de paar maanden, of na bijzonder intensief gebruik, een grondiger schoonmaakbeurt te geven. Ben je nar dit artikel meer toe aan een Weber gas BBQ dan verwijzen we je graag door.