Een vaste plant is elk type plant dat overblijvend van aard is. Deze term wordt ook gebruikt om planten te onderscheiden van tweejarigen en eenjarigen. In wezen is een vaste plant elk type plant dat langer dan twee jaar zal leven. Veel bomen en struiken worden als vaste planten beschouwd. Er zijn echter een paar verschillen tussen een vaste plant en een eenjarige. Lees meer over het verschil tussen eenjarige en een vaste plant. Hier zijn enkele voorbeelden van elk!

Een voorbeeld van een vaste plant is de spiderwort. Het met gras begroeide blad is bedekt met kleine paarse bloemen. Deze plant heeft vochtige grond en volle zon nodig om goed te groeien. Andere planten zoals spaarzaamheid hebben vergelijkbare kenmerken. Ze hebben pluizig zilveren blad en bolvormige bloemen die in het late voorjaar verschijnen. Ze geven ook de voorkeur aan gedeeltelijke tot volle zon. Lamsoor is een mooie vaste plant met paarse en witte bloemen. Hij houdt van gedeeltelijk tot volledig zonlicht.

Onder meerjarig gebladerte is longkruid een van de meest populaire keuzes. Deze laagblijvende plant wordt gewaardeerd om zijn harige, zilvergevlekte bladeren en aantrekkelijke bloemaren. De bloemen variëren van diep framboos tot blauw, duren slechts een paar weken en zijn een perfect accent op een bloembed. De zaden zijn aantrekkelijk en een bonus voor uw tuin. Deze planten groeien goed in de volle zon en sommige hebben slechts om de paar jaar een deling nodig.

Vaste planten zijn veelzijdig en kunnen op elk moment worden geplant van het midden van de lente tot de late zomer. Ze kunnen in containers of in uw tuin worden geplant en ze kunnen jaar na jaar op dezelfde plaats groeien. Vergeet niet om elke vaste plant te vervangen die na drie tot vijf jaar begint af te nemen. Afhankelijk van de soort kan een sterkere vaste plant zelfs twintig jaar of langer op dezelfde plek blijven staan! Dit is het mooie van vaste planten, en ze zijn geweldig voor tuinen.

Koraalklokken zijn vaste planten met roze-witte of koraalkleurige bloemen. Ze hebben een heuvelachtige gewoonte en worden 12 tot 18 inch hoog. Hoewel de meeste soorten gegolfde randen en een dominante kleur paars hebben, zijn er nieuwere cultivars beschikbaar die meer kleuren hebben. ‘Lime Rickey’ heeft bijvoorbeeld dramatische, limoenkleurige bladeren. Een goed voorbeeld van een vaste plant is een lilakleurige dianthus.

De schoonheid van een vaste plant moet zijn bloei zijn. Het moet geurig zijn. De bloemen moeten op de stelen worden gehouden. Het blad van de plant moet groen en glanzend zijn. Een vaste plant moet gezonde wortels en een lange en dunne stengel hebben. Het is belangrijk om een ​​vaste plant te verdelen nadat deze uitgebloeid is. Als de bloem uitgebloeid is, zal er een nieuwe plant ontkiemen. Een lila-kleurige lelie groeit terug.

Vaste planten zijn gemakkelijk te kweken en hebben weinig onderhoud nodig. Beginners kunnen kiezen voor vaste planten die weinig of geen snoei nodig hebben. Voor het beste resultaat plant u eenjarige en vaste planten op dezelfde plek. Voor een kleurrijke tuin zal een lilakleurige sering opvallen tussen alle andere. Een lilakleurige zal het meest opvallen als hij in een bloembed wordt geplant. Ze zijn het mooist in combinatie met andere soorten planten.