Een vaste plant is een plant die meer dan twee jaar onafgebroken groeit. Deze term wordt vaak gebruikt om vaste planten te scheiden van eenjarigen en tweejarigen. Het wordt gebruikt om planten te beschrijven die geen houtachtige groei produceren, zoals bomen en struiken. Hier is een korte definitie van vaste planten. In de wereld van tuinieren zijn vaste planten de meest populaire plantensoort. Lees verder voor meer informatie. Ook gaan we in op de verzorging van vaste planten, de meest voorkomende planten in de tuin.

Hoewel veel vaste planten niet hoeven te worden gedeeld, moeten ze na twee of drie jaar opnieuw worden geplant. Sommige vaste planten moeten worden verdeeld om meer planten te produceren. Gelukkig is het proces eenvoudig en kan het door iedereen worden gedaan. De eerste stap bij het verdelen van een vaste plant is het volledig opgraven. Verdeel de planten vervolgens in secties en scheid de oude secties van de nieuwe. U wilt de wortels doorknippen om de nieuwe secties van de oude te scheiden.

Vaste planten zijn gemakkelijk te verdelen. In tegenstelling tot eenjarige planten hoeven vaste planten niet elk jaar te worden gedeeld. Ze moeten echter op een gegeven moment opnieuw worden geplant, dus u moet dienovereenkomstig plannen. U moet uw vaste planten zorgvuldig kiezen, aangezien sommige vaste planten om de paar jaar opnieuw moeten worden geplant. Houd er rekening mee dat sommige soorten moeten worden gedeeld, zoals pioenrozen. De beste tijd om uw vaste planten te verdelen is wanneer ze uitgebloeid zijn.

Verschillende soorten vaste planten hebben verschillende groeigewoonten. Sommige zijn kruidachtig, andere zijn houtachtig. Ondanks hun naam groeien ze geen houtachtige stengels. In plaats daarvan hebben ze aanhoudende bladeren, waardoor ze niet-kruidachtig zijn. Naast de twee hoofdcategorieën zijn sommige vaste planten onderheesters, die in de winter een rudimentaire houtachtige structuur behouden. Voor degenen die alleen eenjarigen kweken, is de beste keuze om een ​​mix van eenjarigen en vaste planten in uw tuin te gebruiken.

In vergelijking met eenjarige planten hebben vaste planten minder onderhoud nodig. Ze zijn duurzamer en keren jaar na jaar terug naar dezelfde plek. In tegenstelling tot eenjarigen, hoeven ze niet opnieuw te worden geplant, in tegenstelling tot de bloemen van echte eenjarigen. Evenzo zijn ze moeilijker te transplanteren dan hun tegenhangers. Een goede vaste plant is, als je wilt dat hij in een warm en droog klimaat leeft, winterhard. Dus als je een vergeetachtige tuinier bent, kan een inheemse soort een goede keuze zijn.

Kruidachtige vaste planten zijn planten met zachtgroene stengels die in de winter tot op de grond afsterven. In koudere klimaten zijn houtachtige vaste planten bomen en struiken die hun leven behouden in hun takken, stengels en knoppen. Ze overleven de winter misschien niet op dezelfde locatie als eenjarige planten, dus het is het beste om ze in warmere streken te planten. Als je ze op een zonnige plek plant, kunnen ze ook schaduw verdragen.