Een vaste plant is een plant die langer dan twee jaar leeft. Het wordt gebruikt om planten te onderscheiden van eenjarigen en tweejarigen. Het wordt ook gebruikt om planten met weinig houtachtige groei te onderscheiden. Zelfs bomen en struiken worden als vaste planten beschouwd. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van vaste planten in uw tuin. Het is een belangrijk onderdeel van de tuinwereld, dus geef ze veel aandacht! Er zijn veel verschillende soorten vaste planten beschikbaar om aan elke tuinbehoefte te voldoen.

Vaste planten zijn er in eindeloze kleuren, maten en texturen. Enkele van de meer populaire soorten vaste planten zijn daglelies, hosta’s, pioenrozen en brandende sterren. Anderen zijn onder meer Susans met zwarte ogen en paarse zonnehoed. Wat je ook kiest om in je tuin te kweken, je zult een ongelooflijke verscheidenheid aan prachtige bloemen hebben om jaar na jaar van te genieten. Je favoriete eenjarige planten kun je ook als vaste plant planten, omdat ze weinig onderhoud nodig hebben.

Vaste planten zijn een geweldige manier om kleur aan uw tuin toe te voegen. Je kunt ze in containers of in de volle grond planten. Enkele van de meest populaire vaste planten zijn de geranium en lobelia, die een geweldige bodembedekker vormen. Gelukkig groeien ze ook op elke redelijke grond. Bovendien gaan hun bloemen tot twee jaar mee, en u kunt geld besparen door niet elk jaar een nieuwe plant te kopen.

Vaste planten hebben gespecialiseerde structuren en kunnen overleven in barre omgevingsomstandigheden. Sommige zijn aangepast om te groeien in warme, droge en koude klimaten. De meeste planten gebruiken hun aanpassingen om hun overlevingspotentieel te maximaliseren. Ze bloeien echter pas in hun derde of vierde jaar, dus het kan zijn dat u enkele jaren moet wachten voordat u van uw tuin kunt genieten. Wil je jaar in jaar uit van je tuin genieten, plant dan je vaste planten in de herfst.

Ongeacht het klimaat in uw tuin, vaste planten passen bij elke tuinstijl. Ze kunnen in grootte variëren van kleine plantjes voor in de border tot reuzen die enkele meters hoog worden. De meeste vaste planten groeien snel en bereiken hun volledige grootte in een paar groeiseizoenen. Sommige vaste planten zijn geweldige snijbloemen, terwijl andere goed zijn voor containers. Sommige zijn zelfs bestuivervriendelijk. Dus als u op zoek bent naar een plant die bestuivers aantrekt, overweeg dan vaste planten.

Vaste planten hebben een langdurige bloeiperiode. In koudere klimaten zullen vaste planten in de winter afsterven, maar ze zullen minstens twee of drie jaar leven. In warme streken bloeien vaste planten alleen in de zomer en hebben ze veel water nodig om goed te groeien. In warme klimaten kunnen vaste planten het beste in de zomer worden geplant. Ze groeien snel en doen het uitstekend in potten en plantenbakken. Als je een vaste plant in de tuin plant, zorg dan voor een grote groeiruimte op dezelfde plek als de eenjarigen.

Ondanks dat ze goedkoop zijn, zijn vaste planten uitstekende keuzes voor een prijsbewuste tuin. De meeste vaste planten kunnen uit zaden worden gekweekt en je kunt ze in flinke stukken verdelen door het houtachtige centrum te verwijderen. Je kunt ze ook als plugplant kopen en ze moeten in een pot opgekweekt worden. Ze zijn geweldig voor borders en bodembedekkers. Je kunt ook veel verschillende soorten eenjarigen vinden die bestuivers aantrekken.