Er wordt steeds luider gesproken over het belang van meer groenten eten. Vaker wel dan niet horen we dat groenten het nieuwe zwart is, en dat we er meer van moeten eten om onze dagelijkse dosis groenten binnen te krijgen. Maar wat betekent het om meer groenten te eten? Betekent dat dat je meer tijd in de keuken moet doorbrengen om ze klaar te maken of is er een makkelijkere manier? Het antwoord is ja en nee. Het betekent dat je meer tijd in de keuken moet doorbrengen om meer groenten te bereiden, maar het betekent ook dat je er meer tijd voor moet vrijmaken. Dus, is het het waard? Absoluut! Ze zijn de tijd waard omdat ze zo goed voor je zijn. Dietist Mandy Breure laat je zien waarom je meer groenten in je dieet zou moeten opnemen.

Groenten zijn goed voor je hart

Groenten zoals bladgroenten, broccoli en spinazie zitten vol met gezonde voedingsstoffen. Ze kunnen ontsteking in uw slagaders te verminderen, wat een risicofactor is voor hartaandoeningen. Ze kunnen ook bloeddrukverlagend werken en het risico op samenklontering van bloedplaatjes verminderen.

Groenten kunnen je humeur verbeteren

Op dezelfde manier dat gezond eten ervoor zorgt dat je je overdag beter voelt, zorgt het er ook voor dat je je ‘s nachts gelukkiger voelt. Het eten van een dieet rijk aan groenten kan helpen beschermen tegen depressie, evenals andere stemmingsstoornissen zoals angst. Degenen die aangaven zeven of meer porties groenten per dag te eten, bleken 50 procent minder kans te hebben op de diagnose depressie.

Groenten bevatten vitaminen en mineralen

Deze zijn essentieel voor een goede gezondheid. Groenten bevatten veel vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor een goede gezondheid, waaronder vitamine C, foliumzuur, calcium, kalium, ijzer en zink. Eén groente levert al vaak deze cruciale voedingsstoffen! Een dieet met veel groenten kan ons ook vezels leveren die ons spijsverteringsstelsel gezond houden en ons cholesterolgehalte in evenwicht houden.

Ze zijn goed voor je gezichtsvermogen

Het eten van meer groenten kan het risico op cataract helpen verminderen. Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine blijkt dat het eten van een dieet met veel bètacaroteen en vitamine C uit fruit, groenten en sappen in verband kan worden gebracht met minder degeneratie van de ooglenzen na verloop van tijd.

Ze zijn goed voor je huid

Groenten zijn niet alleen goed voor je binnenkant, ze zijn ook goed voor de buitenkant! Groenten bevatten veel vitamine A, een antioxidant die helpt de gezondheid van je huid te behouden en te verbeteren. Vitamine A is nodig voor celvernieuwing en het helpt wondgenezing te bevorderen, dus als je je een beetje gevoelig voelt aan de buitenkant, kan het eten van groenten helpen om die wonden sneller te laten genezen.

Ze houden je langer vol

Groenten zijn vezelrijk, waardoor je vol en voldaan blijft na het eten ervan. Daarom horen we mensen vaak zeggen dat groenten hen “vullen” of “meer voldoening” geven dan andere voedingsmiddelen wanneer ze alleen worden gegeten. Het eten van groenten kan helpen om je trek of hongergevoel te stillen, omdat groenten weinig calorieën bevatten en door hun grotere omvang de ruimte opvullen.

Ze zijn goed voor je zenuwen

Ze hebben een kalmerend effect op de darmen en de hersenen. Ze helpen u om u meer ontspannen te voelen, minder angstig en beter in staat om uw geest leeg te maken voor een betere concentratie.

Ze zijn goed voor de spijsvertering

Groenten spelen een sleutelrol in het spijsverteringsstelsel. Ze bevatten veel vezels en water, waardoor ze ideaal zijn om de spijsvertering te bevorderen. Vezels zijn belangrijk omdat ze je een voller gevoel geven, waardoor je je minder snel overeet. Bovendien bevatten groenten de essentiële vitaminen en mineralen die uw lichaam van brandstof voorzien en een gezonde huid, haar en nagels bevorderen.

Ze zijn goed voor je spieren

Het is waar, groenten tellen is goed voor je spieren. Groenten zitten vol met kalium en magnesium. Deze stoffen helpen bij de synthese van glutamine, wat helpt bij spieropbouw.

Ze zijn een geweldige bron van vitaminen

Groenten zitten vol met antioxidanten en andere vitamines, zoals vitamine K en vitamine A, die helpen het lichaam te ontdoen van gifstoffen en het bestrijden van ziekten.

Ze geven je sneller en langer een vol gevoel. Gemiddeld duurt het 20 minuten voordat je maag je hersenen vertelt dat je voldaan bent, maar als je groenten eet met een hoger watergehalte – zoals selderij, komkommer of paprika’s – zul je sneller voldaan zijn omdat ze meer ruimte innemen in je maag dan andere voedingsmiddelen doen. Dit betekent dat je minder kunt eten om je vol te voelen dan wanneer je alleen eiwitten of koolhydraten zou eten! Dat gezegd hebbende, hebben we vier woorden: eet meer groenten!

Ze zijn goed voor het immuunsysteem

Het is gebleken dat mensen die meer groenten eten een gezonder immuunsysteem hebben. Dit komt omdat groenten rijk zijn aan antioxidanten en ontstekingsremmende voedingsstoffen bevatten, die het lichaam helpen zich te beschermen tegen ziekten.

Ze geven je energieniveau een boost

Groenten zijn hoog in vitaminen en mineralen, die ons veel energie geven en ook het risico op chronische ziekten zoals diabetes, hart-en vaatziekten en kanker verminderen.

Groenten kunnen het cholesterolgehalte verlagen

Groenten kunnen het totale cholesterolgehalte in het bloed met maar liefst 16-30% verlagen. Ze bevatten ook oplosbare vezels, die hart- en vaatziekten helpen voorkomen door het LDL- of slechte cholesterolgehalte te verlagen en het HDL- of goede cholesterolgehalte in uw lichaam te verhogen.

Zorgt voor een betere huid

Je huid zal er beter uitzien als je meer groenten eet! Studies hebben uitgewezen dat sommige plantaardige voedingsmiddelen essentiële voedingsstoffen leveren die het uiterlijk van de huid kunnen verbeteren, tekenen van veroudering kunnen verminderen en het vochtgehalte aan het huidoppervlak kunnen verbeteren – en dat allemaal zonder gebruik van synthetische chemicaliën of schadelijke ingrediënten!

Groenten maken gelukkig

Het eten van meer groenten kan je gelukkiger maken – letterlijk! Slechts één portie per dag bleek genoeg te zijn om mensen gelukkiger te maken volgens recente

Samenvatting

Er wordt steeds luider geroepen dat het belangrijk is om meer groenten te eten. En dat we er meer van moeten eten om aan onze dagelijkse portie groenten te komen. Maar wat betekent het om meer groenten te eten? Moet je meer tijd in de keuken doorbrengen om ze te bereiden of is er een gemakkelijkere manier? Het antwoord is ja en nee. Het betekent dat je meer tijd in de keuken moet doorbrengen om meer groenten te bereiden, maar het betekent ook dat je er meer tijd aan moet besteden. Dus, is het het waard? Absoluut, ze zijn de tijd waard omdat ze zo goed voor je zijn. Bovendien helpen ze je bij het gezond afvallen. Of als je dat niet nodig hebt, dan gewoon gezond te leven.