Het is tijd om die tuinvijver klaar te maken voor de zomer. Het laatste wat u wilt, is te maken krijgen met stinkende vissen, algen en vuil dat zich in de winter heeft opgehoopt. Goed nieuws! Het onderhoud van uw vijver is niet zo moeilijk. U hoeft hem alleen maar schoon te houden en te controleren op kalkgehalte en pH-balans. Tuincenter Vincent en dit artikel helpen u op weg bij het onderhoud van uw vijver.

Wat je nodig hebt om je tuinvijver schoon te maken

Om uw vijver schoon te maken, moet u beginnen met het maken van een lijst van wat u nodig hebt. Deze items omvatten meestal:

vijver net

schep

stikstofrijke meststof

vezels voor verwelking doeken

kaliumrijke vlokkenmeststoffen

maatbeker -metalen schotel schrobber

groot dekzeil of plastic vouwdoeken

vijver stofzuigerkop -tuinslang

Het beste gereedschap voor de klus

Het eerste wat je moet doen is het beste gereedschap voor de klus kopen. Je hebt een net en een emmer nodig, en ook wat plasticfolie of een zeil. Je hebt ook handschoenen, een masker en oogbescherming nodig.

Begin met een schone vijver

De eerste stap is het schoonmaken van uw vijver. U kunt dit doen door het vuil dat zich op de bodem heeft verzameld eruit te scheppen en met een net de bladeren en andere drijvende voorwerpen te verwijderen. Ook kunt u hiervoor de Pondovac vijver en zwembad zuiger gebruiken.

Zorg voor een goede algenbestrijding

Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om uw vijver te onderhouden, is zorgen voor een goede algenbestrijding. Om algen te voorkomen, moet u het water schoon en evenwichtig houden met een pH-waarde van 7,2-7,8. De beste manier om algen te verminderen of te elimineren is door een filter op uw pomp te plaatsen.

Pas je vissen aan de nieuwe omstandigheden aan

Vissen zullen zich als laatste aanpassen aan veranderingen in uw vijver. Dit kan leiden tot stress en een slechte gezondheid. De beste manier om ze te laten acclimatiseren is door een paar druppels vanille-extract of pepermuntolie per liter aquariumwater toe te voegen. Hierdoor zal hun immuunsysteem zich sneller aanpassen en zullen ze zich veel beter voelen.

Conclusie

Er zijn vele redenen waarom het onderhoud van uw vijver belangrijk is. Door uw vijver schoon te maken verwijdert u niet opgegeten voedsel, rottend plantenmateriaal en visuitwerpselen, die kunnen leiden tot giftige algenbloei en stinkend water. Door uw vijver schoon te houden, kunt u ook problemen in een vroeg stadium opsporen, zoals de aanwezigheid van ongedierte of bacteriën. Het is ook belangrijk om de pH-waarde van het water in de gaten te houden. Het onderhouden van een gezonde vijver is niet zo moeilijk! U hoeft hem alleen maar schoon te houden en te controleren op kalkgehalte en pH-balans. Het volgende artikel helpt u op weg bij het onderhoud van uw vijver.